Drukuj

Już po raz drugi w tym roku szkolnym mieliśmy okazję gościć na Wydziale Biologiczno-Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego. Tym razem zaproszono nas na wykłady o tematyce przyrodniczej. Pierwszy z nich: ,,Co łączy bobra z rekinem” dotyczył zjawiska tzw. gatunku kluczowego - czyli gatunku, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego ekosystemu, a co za tym idzie, utrzymania bioróżnorodności i właściwych zależności troficznych między organizmami. Jak się okazuje, rekin, podobnie jak bóbr, rozgwiazda czy wydra w swoich środowiskach odgrywają taką właśnie rolę.

Drugi wykład poświęcony był tematyce glonów i nosił tytuł: ,,Glony w kałuży, na talerzu i w fabryce”. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy na temat glonów i ich wszechstronnego zastosowania m.in. w kuchni, w rolnictwie i przemyśle. Nie tylko chodzi o nasze lubiane przez wszystkich sushi (glony nori), ale również agar (uzyskiwany z krasnorostów) stosowany w piekarnictwie, a także do produkcji lodów i galaretek, czy ziemia okrzemkowa o niezwykłych właściwościach, wykorzystywana jako cenne źródło minerałów i doskonały detoksykant. Glony stosowane w kosmetykach, jako nawozy, lekarstwa itp. Poznaliśmy również ich czarną stronę i katastrofalne skutki, m.in. nadmiernego rozwoju glonów powodującego zakwit wód, ograniczających dopływ tlenu i światła, przyczyniających się do masowego wymierania fauny wód.

Nasi uczniowie mogli po raz kolejny poczuć się jak prawdziwi studenci, mogli dyskutować, zadawać pytania i zdobywać cenną wiedzę wykraczającą poza ramy podręczników szkolnych.

A na koniec parę zdjęć z naszych zajęć: