Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Nabiał stanowi istotną część naszej diety, ponieważ według zaleceń powinniśmy dziennie spożywać od 2 do 4 porcji produktów mlecznych, takich jak mleko, jogurt, ser, śmietana czy masło. Przetwory mleczne, a w szczególności ser, zawierają wapń i minerały potrzebne dla zdrowia kości, ale także dla utrzymania prawidłowego metabolizmu.

Dlaczego powinniśmy zadbać o obecność sera w naszej codziennej diecie? Wg badań regularne spożywanie sera przynosi wiele korzyści, m.in.:

  • obniża poziom cukru we krwi,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • ma działanie bakteriobójcze,
  • dostarcza probiotycznych szczepów bakteryjnych,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • zapobiega próchnicy,
  • chroni przed chorobą nowotworową,
  • obniża cholesterol,
  • utrzymuje układ szkieletowy w zdrowiu,

Sery to bogactwo pełnowartościowego białka oraz witamin i minerałów. Zawierają witaminy – A, E, K i D oraz witaminy z grupy B a także liczne minerały – magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź, potas, chrom, fosfor i sód.

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów z serem w roli głównej.

https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-serowa

https://krytykakulinarna.com/smazony-ser-przepis/

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/placki-twarogowe

https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/salatka_pomidor_jajko_ser/przepis.html