Drukuj

Nawet burak zasługuje na własne święto! 24 listopada świętujemy Dzień Buraka!

Choć nie wszyscy pałają do niego miłością, to jednak wszyscy powinni docenić jego prozdrowotne właściwości, ponieważ burak to prawdziwie cudowne warzywo, które zawiera w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa. Dzięki temu buraki pozytywnie wpływają na wszystko - począwszy od układu krwionośnego przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, aż po hormonalny. Ogromną zaletą buraków jest ich mała kaloryczność, bo w 100 gramach surowego buraka znajduje się jedynie około 46 kalorii. Buraki zawierają za to białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt, prowitaminę A (karoten), witaminy B1, B2, PP, C, kwas foliowy oraz barwnik zwany betainą. Z kolei liście buraków są bogate w witaminę C i prowitaminę A. To właśnie ze względu na dużą zawartość żelaza buraki zaleca się osobom z niedokrwistostością i niedoborami żelaza. Pół litra soku z buraków wypijanego codziennie może obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Błonnik z buraków pomaga regulować pracę układu trawiennego. Mięsa, ciasta, słodycze są kwasotwórcze, więc dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej niezbędnym jest spożywanie zasadotwórczych warzyw. Kwas foliowy zawarty w burakach odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Wypicie szklanki soku buraczanego zapewnia połowę dziennej dawki tego składnika.