Corocznie 26 listopada na całym świecie obchodzony jest Dzień Ciasta. Pierwsze obchody tego święta odnotowano w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie znane jest jako National Cake Day.
Poniżej kilka informacji na temat historii ciasta.
Pierwsze placki z ziaren zbóż wypiekano już w epoce neolitu (ok. 5 tys. lat temu). Pierwsze piece ceramiczne powstały w epoce brązu. Zwykle ciasta kojarzą nam się ze słodkościami. Najstarsze ślady miodu znaleziono w Grecji w starożytnym grobowcu, którego wiek szacuje się na 4700 - 5500 lat. Można przyjąć, że już wtedy dodawano miód do pieczonych placków. Cukier natomiast dotarł do nas z Azji, konkretnie z Indii, gdzie trzcinę cukrową uprawiano już 1000 lat p.n.e. Około XIII wieku zaczęto wytwarzać pierniki - głównie dzięki odkrytym (przywiezionym) przez Marco Polo przyprawom takim jak pieprz, cynamon, imbir i goździki.
W XIV wieku zaczęto uzyskiwać jasne gatunki mąki i to zaowocowało powstaniem współczesnych biszkoptów. W 1504r. do Europy sprowadzono wanilię, a w 1550r. ziarna kakao. Pierwsze ciasto ptysiowe (parzone) wyprodukowano we Francji w 1540r.
W XVIII wieku drożdże zyskały na popularności i to one były używane do wypieków pulchnych ciast.
Proszek do pieczenia wynaleziono dopiero w połowie XIX wieku, w Europie został rozsławiony przez niemieckiego aptekarza Augusta Oetkera. Wprowadzenie proszku do pieczenia doprowadziło do powstania nowych rodzajów ciast, ciastek, herbatników i innych wypieków.
Współczesne ciasta obejmują szeroką gamę produktów, a cukiernictwo stało się sztuką tworzenia mniej lub bardziej tradycyjnych słodyczy.
Źródło: https://bimkal.pl/
Najlepszą formą uczczenia tego święta będzie własnoręczne upieczenie choćby prostego ciasta. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów:
https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe-najlepsze
https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe
https://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread