Drukuj

jabka1 grudnia wypada Dzień Jedzenia Czerwonego Jabłka. Owoce te znane są już od 6500 roku p.n.e. Pochodzą z Azji Środkowej, skąd trafiły w okolice Morza Czarnego, do Persji, starożytnej Grecji i Rzymu. Ich właściwości są nieocenione: poprawiają pamięć, pozytywnie wpływają na koncentrację i uwagę, stymulują aktywność mózgu, wzmacniają zęby i kości, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zawierają przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami, zapobiegają zaparciom, miażdżycy i zawałom, ułatwiają odchudzanie, oczyszczają organizm z toksyn. Co najważniejsze – są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne! Można je jeść na wiele sposobów: surowe, w postaci musów, soków i galaretek, w sałtkach, ciastach i deserach. Pasują praktycznie do każdej potrawy.