Drukuj

herbata

 15 grudnia przypada Międzynarodowy Dzień Herbaty. Wszyscy dobrze znają ten popularny napój, ale czy każdy wie, jak bogata jest jego historia? Napar z liści i pąków roślin z grupy Camelia znany jest już od prawie pięciu tysięcy lat. Do Europy przywędrowała z Chin dopiero w XVI wieku. Dziś do nabardziej znanych jej gatunków należą herbata czarna, zielona, biała, żółta, ulung i pu-erh. Herbatami nazywa się też napary z różnych ziół i owoców, np. lipowa, miętowa, z malin, dzikiej róży, hibiskusa itp. Powodzeniem cieszą się również herbaty aromatyzowane.

Picie herbaty związane jest z różnymi zwyczajami: japońską ceremonią picia herbaty (Chanoyu), angielskim tea time, chińskim gongfu, mongolskim char caj, indyjskim masala chai lub mocha chai.

Zimowa pora i niskie temperatury to najlepszy czas na kubek gorącej, aromatycznej herbaty przyrządzonej według indywidualnych upodobań.