Drukuj

landrynki19 grudnia to Dzień Landrynek. Pierwsze cukierki wymyślono w Egipcie około 4 000 lat temu – wykonywano je z fig, daktyli, miodu i migdałów. W starożytnym Rzymie do ich produkcji służyły orzechy, sezam i miód, a w Grecji dodatkowo nawet niektóre kwiaty. Cukierki zawsze były deserem elit. W średniowieczu łączono bardzo drogi cukier z przyprawami i owocami, a na przełomie XVI i XVII wieku pojawiły się pierwsze cukierki w formie pastylek.

W XVIII wieku cukier stał się tańszy, a w XIX wieku powstały fabryki produkujące różne rodzaje cukierków na skalę masową. Należały do nich m.in. landrynki. Wykonuje się je z jednolitej masy cukrowej z dodatkiem rozmaitych substancji smakowych, głównie owocowych. „Ojcem” landrynek jest Fiodor Matwiejewicz Łandrin, który w 1848 roku założył fabrykę słodyczy, a landrynkom użyczył swojego nazwiska.