Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

15 marca celebrujemy święto autorów najlepszych słodkich deserów, czyli Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji w naszym internacie wykonaliśmy laurkę dla piekarni dostarczającej pieczywo dla naszego internatu oraz okolicznościową gazetkę. Dziewczęta stanęły na wysokości zadania i przygotowały dla wszystkich mieszkańców blok z czekolady.

A oto przepis na ten przepyszny deser:

Składniki:

  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku (dałam z lekkim czubkiem razem 260g. Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego")
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (u mnie 100 g herbatników, 70 g rodzynek i 70 g orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.

Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o długości 25cm), wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.