Nabiał stanowi istotną część naszej diety, ponieważ według zaleceń powinniśmy dziennie spożywać od 2 do 4 porcji produktów mlecznych, takich jak mleko, jogurt, ser, śmietana czy masło. Przetwory mleczne, a w szczególności ser, zawierają wapń i minerały potrzebne dla zdrowia kości, ale także dla utrzymania prawidłowego metabolizmu.
Dlaczego powinniśmy zadbać o obecność sera w naszej codziennej diecie? Wg badań regularne spożywanie sera przynosi wiele korzyści, m.in.:
- obniża poziom cukru we krwi,
- obniża ciśnienie krwi,
- ma działanie bakteriobójcze,
- dostarcza probiotycznych szczepów bakteryjnych,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- zapobiega próchnicy,
- chroni przed chorobą nowotworową,
- obniża cholesterol,
- utrzymuje układ szkieletowy w zdrowiu,
Sery to bogactwo pełnowartościowego białka oraz witamin i minerałów. Zawierają witaminy – A, E, K i D oraz witaminy z grupy B a także liczne minerały – magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź, potas, chrom, fosfor i sód.
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów z serem w roli głównej.
https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-serowa
https://krytykakulinarna.com/smazony-ser-przepis/
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/placki-twarogowe
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/salatka_pomidor_jajko_ser/przepis.html