Te wyjątkowe orzechy cenione są przede wszystkim za swoje wartości odżywcze oraz bogactwo ponad 30 witamin i fitoskładników. Nie wszyscy wiedzą także, że orzech pistacji ma tylko 3 kalorie.
Pochodzące z Bliskiego Wschodu pistacje należą do najstarszych kwitnących drzew, a dowody ich istnienia pochodzą aż sprzed 7.000 lat przed naszą erą. W tym czasie pistacje uważane były za „królewski przysmak” i były przeznaczone wyłącznie dla wybranych. Najnowsze badania potwierdzają korzyści płynące ze spożywania pistacji:
- Smukły orzech – eksperci żywienia potwierdzili, że pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów, zawierają najmniej kalorii i tłuszczów spośród wszystkich orzechów.
- Zdrowa przekąska – nowe wyniki badań zaprezentowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne pokazują, że ze względu na fakt, że pistacje znajdują się w łupinach, potrzeba więcej czasu na ich konsumpcję, co sprzyja obniżeniu poziomu całkowitego spożycia kalorii o 41%.
- Bogate wartości odżywcze – pistacje są doskonałym źródłem witaminy B6, miedzi i manganu oraz protein, błonnika, tiaminy czy fosforu.
- Badacze doszli do wniosku, że pistacje są jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów spośród produktów pochodzenia roślinnego.
Z okazji dzisiejszego święta zachęcamy do wykorzystania tych cennych orzechów do przygotowania swoich ulubionych przysmaków. Oto nasze propozycje:
Lody pistacjowe
Składniki:
- pół szklanki orzeszków pistacjowych (mogą być solone)
- 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego (golden syropu, ale można też użyć miodu)
- pół szklanki mleka
- 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu migdałowego)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Pistacje i syrop kukurydziany umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania gładkiej pasty. Mleko i pół szklanki kremówki podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przelać do malaksera i zmiksować z pistacjami do gładkości. Przetrzeć przez sitko. Dodać pozostałe składniki i wymieszać lub zmiksować. Przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Lody można również wykonać bez maszyny – schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.
Sałatka z gruszką, gorgonzolą i pistacjami
Składniki:
80 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola)
2 garście rukoli
1,5 dojrzałej i soczystej gruszki, pokrojonej na plasterki
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki pistacji, zrumienionych na patelni
gałązka rozmarynu do dekoracji i zapachu
Sos vinegret: 1/2 ząbka czosnku, szczypta soli morskiej, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, świeżo zmielony czarny pieprz, 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:
Na talerzach rozłożyć rukolę, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć kosteczki sera pleśniowego oraz pokrojoną gruszkę skropioną sokiem z cytryny. Posypać posiekanymi pistacjami, polać winegretem zmieszanym z serem pleśniowym. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu.
Przepisy oraz tekst pochodzą ze stron: https://www.kwestiasmaku.com/, https://www.mojewypieki.com/, https://korona.augustow.pl/