Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

23 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Pieczarki! To jedne z najczęściej wykorzystywanych grzybów w naszej kuchni - wiedzieliście, że pośród innych krajów Europy to właśnie do Polski należy miano ich największego producenta?

Dawniej pieczarki uważane były za towar luksusowy, dostępny tylko dla bogatych. Najczęściej podawano je z drogimi i wykwintnymi specjałami oraz alkoholem. Obecnie pieczarki są łatwo dostępne dla każdego. Smaczne i zdrowe, nadają się do przyrządzenia wielu przekąsek i dań głównych.

Pierwszym krajem w Europie, w którym zaczęto hodować pieczarki była Francja. W kraju nad Loarą pieczarki zagościły w 1650 roku. Później, ze względu na swój smak i wielkie możliwości kulinarne trafiły do pozostałych europejskich krajów.

Najpopularniejsze odmiany pieczarek

Białe - dostępne w różnych wielkościach, są jednymi z najpopularniejszych pieczarek. Pasują do wielu dań – zup, mięs, zapiekanek, pizzy lub sosów.

Portobello – ich cechą charakterystyczną jest duży, płaski kapelusz, którego średnica dochodzi do 12 cm. Ten rodzaj pieczarek doskonale nadaje się do faszerowania lub panierowania.

Brązowe – charakteryzują się brązową skórką i intensywniejszym aromatem niż białe pieczarki. Idealnie pasują do sosów podawanych z mięsem i makaronem.

Zdrów jak pieczarka

Pieczarki to grzyby smaczne i zdrowe. W 91% składają się z wody. Są źródłem witamin z grupy B oraz zawierają cenne dla naszego organizmu witaminy PP, A, C, E i prowitaminę D. Te małe grzybki to skarbnica składników mineralnych takich jak potas, żelazo, miedź, fosfor, selen, wapń, magnez. 100 gramów pieczarek to 20% zalecanego dziennego spożycia selenu. Bogate w kwas foliowy, który zwiększa odporność organizmu oraz niskokaloryczne - 100 gramów pieczarek to niewiele ponad 30 kalorii! Charakteryzują się niską zawartością tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika - co ciekawe, w trzonkach znajduje się go najwięcej!

Pieczarki w kuchni


To jedne z najczęściej wykorzystywanych w kuchni grzybów. Pieczarki są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Można z nich wyczarować całe mnóstwo pysznych potraw – przystawek na zimno i ciepło, zup, sosów oraz dań głównych. Wspaniale smakują smażone, panierowane, grillowane, faszerowane lub marynowane. Są nieodłącznym składnikiem pierogów, krokietów, pizzy lub zapiekanek.

Do potraw, które zawierają pieczarki warto dodać rozmaryn, tymianek, cząber, czarny pieprz, majeranek, jałowiec. Przyprawy te ułatwiają trawienie i pomogą wydobyć ich smak i aromat.

Światowy Dzień Pieczarek, który przypada 22 kwietnia warto uczcić potrawami z tymi grzybami. 

Źródło:

https://gotujmy.pl/swiatowy-dzien-pieczarki,artykuly-smaczki-artykul,18778.html