Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Budyń to smaczna przekąska, którą zazwyczaj w naszych domach podaje się jako podwieczorek. Można go serwować na zimno, na ciepło, w kubku czy w miseczce. Możemy go przygotowywać na mleku zwykłym, ryżowym lub sojowym.

Nie ma dokładnych informacji, kto go wymyślił. Przepisy na potrawy mleczne z dodatkiem mąki i jajek, które jadło się po ostudzeniu, pojawiają się już w średniowiecznych książkach kucharskich. Budyń powstaje ze zmieszania mleka, mąki, jajek i dodatków takich jak ryż czy kasza manna. Można wrzucić kandyzowane owoce, migdały lub orzechy. Budyń może być pieczony lub gotowany na parze.

To tradycyjna potrawa kuchni angielskiej. Chociaż polska nazwa tego deseru przypomina słowo francuskie. Czy wiedzieliście, że początkowo budyń, po francusku „boudin”, po angielsku „pudding”, kiedyś było daniem mięsnym? Powstawał z gotowania wnętrzności zwierząt!

Tutaj znajdziecie ciekawe informacje na temat budyniu:

https://www.youtube.com/watch?v=t1SyiJhBKNQ

Światowy Dzień Budyniu to dobra okazja by samodzielnie przygotować ten pyszny deser:

https://www.youtube.com/watch?v=JM5yWL6m9ag