Dzisiejsze nietypowe święto obchodzone jest w USA. Jednak "krówki" to tradycyjne polskie cukierki, które należą do jednych z najbardziej lubianych łakoci w naszym kraju.
Przedstawiamy kilka ciekawostek na temat "krówek":
Krówka to typowo polski cukierek
Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, że "krówki" sławią nasz kraj w nawet najbardziej oddalonych punktach na kuli ziemskiej. Ich dokładna geneza co prawda nie jest znana – uważa się, że cukierki "krówki" wymyślono gdzieś na wschodzie Polski. Jednak za ich ojca uznano niejakiego Feliksa Pomorskiego, który zaczął produkować "krówki" w Poznaniu na początku 20 wieku.
Jaka korzyść płynie ze znajomości tej ciekawostki? Po pierwsze możemy czuć się naprawdę dumni z naszych krówek, a ponadto możemy je podarować w prezencie osobie zza granicy!
Krówka – skąd ta nazwa?
Na pewno wielu zastanawiało się, dlaczego te smaczne cukierki nazywamy "krówkami". O ile nazwę "ciągutki" jesteśmy w stanie zrozumieć, o tyle "krówki" brzmią dziwnie. Jak to się zatem stało, że te cukierki zostały tak nazwane? Otóż wspomniany już pan Feliks owijał swoje produkty w folie z wizerunkiem krowy. Klienci zaczęli zatem używać nazwy "krówki" i tak już zostało.
Wyrób krówki jest banalnie prosty
Warto naprawdę wiedzieć, że wyrób "krówki" wcale nie będzie nas kosztował specjalnie dużo i że jest on bardzo prosty. Dzięki tej wiedzy możemy sobie sami zrobić całą blachę cukierków "krówek"! Na pewno będzie to tańsze i pyszniejsze od kupnych. Tu jednak trzeba podkreślić jedną ważną sprawę – otóż istnieje naprawdę bardzo wiele przeróżnych przepisów na "krówki". Generalnie jednak podstawą "krówek" jest śmietana albo mleko, masło lub margaryna oraz cukier i ewentualnie dodatkowe składniki dodające smaku. Ta różnorodność składników wynika z tego, że możemy zrobić "krówki" ciągutki, cukierki "krówki" kruche albo też o bardziej mlecznym smaku.
Krówki mogą być świetną reklamą
Otóż "krówki" znakomicie mogą pełnić rolę gadżetów reklamowych, świetnie się w tym zadaniu sprawdzając. Są tanie, smaczne i każdy je lubi – a to są bardzo ważne zalety!
Źródło: https://czarna-flaga.pl/
Poniżej przepis na domowe "krówki":