Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

28 kwietnia obchodzimy Dzień Sera Camembert. Można zaryzykować twierdzenie, że jest to jeden z najsłynniejszych francuskich serów. Ten wyjątkowy wyrób ma rzesze fanów, nie tylko we Francji, skąd pochodzi receptura, ale na całym świecie, w tym także w Polsce.

Ser doskonale komponuje się z konfiturami, słodkimi owocami, świeżą bagietką oraz wędlinami. Jak przekonują Francuzi, tego sera nie powinno się spożywać na zimno, czyli jeśli chcemy cieszyć się tym przysmakiem, powinniśmy wyjąć go z lodówki na kilka godzin przed spożyciem. Sera camembert z pewnością nie można zaliczyć do produktów dietetycznych, ponieważ prawie połowa z niego to tłuszcze, dlatego najlepiej jeść go w ilościach umiarkowanych.

Historia sera camembert rozpoczyna się w roku 1791, w małej wiosce w Normandii, od której ser otrzymał swą nazwę. Pierwszy camembert stworzyła kobieta – Marie Harel, która zmodyfikowała przepis na ser brie, dodając do niego bakterie pleśni, dzięki którym ser pokrywa się charakterystycznym białym puchowym osadem.

Z okazji Dnia Sera Camembert warto wypróbować jeden z wielu przepisów na dania z jego dodatkiem.

https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tarty_tartaletki_quiche/quiche_z_lososiem_gruszka_camembertem/przepis.html

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-buraczkami-brzoskwinia-i-smazonym-serem-camembert

Różne zawody maja swoje święta, mają je również floryści. Święto to obchodzone jest od 2010 roku. Narodziło się za sprawą społeczności portalu forumkwiatowe.pl.

Kim jest florysta? Jest to osoba, która zajmuje się w swojej pracy tworzeniem różnego rodzaju dekoracji roślinnych. Do zadań zawodowych florysty należy wymyślanie i realizacja projektów bukietów z uwzględnieniem charakteru okazji, sezonu i warunków otoczenia, w których kwiaty mają być prezentowane. Pasjonaci układania roślin przygotowują również wystawy oraz uczestniczą w konkursach.

Zawód ten wymaga nie tylko wiedzy na temat roślin ciętych i doniczkowych, ich pielęgnacji, sposobów, by jak najdłużej zachować trwałość kwiatów oraz zasad ich łączenia. Konieczne są również zdolności manualne, zmysł estetyczny, twórczość i kreatywność. Idealny florysta jest artystą.

Życzymy florystom w dniu ich święta wspaniałych pomysłów na zapierające dech w piersiach kwiatowe kompozycje i wręczamy wirtualny bukiet:-)

Precel to wyrób piekarniczy o kształcie podobnym do cyfry 8, posypany makiem, sezamem bądź solą. Często mylony z bajglem lub z obwarzankiem. 

Historia precla jest bardzo stara i do dziś właściwie nie wiadomo, skąd tak naprawdę wywodzi się tradycja tego wypieku – choć w dzisiejszej świadomości precle nierozłącznie kojarzą się z naszymi zachodnimi sąsiadami, źródła kierują wszystkie tropy do zakonników włoskich, którzy wypiek ten stworzyć mieli już w VI w.n.e. na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtym bowiem czasie modlono się z rękoma skrzyżowanymi na piersi, nie zaś poprzez złożenie rąk w sposób w jaki czynimy to obecnie). W kulturze europejskiej swój szczyt popularności precle zdobyły niewiele później, bo w VII w., kiedy to Kościół wprowadził surowsze, bardziej restrykcyjne zalecenia względem okresów Postu. W dniach tych bowiem ten prosty, tradycyjny wypiek kojarzony z modlitwą stanowił idealne, skromne pożywienie dla wiernych, kiedy to wstrzymywano się od spożywania mięsa, jaj czy nabiału. Poza splotem precla kojarzonym nierozłącznie z modlitwą, również trzy jego otwory przywodzić na myśl miały symbolikę Trójcy Świętej a sam wypiek zaczął byc kojarzony jako znak szczęścia, dobrobytu i rozwoju duchowego. Precle wręczano ubogim na ulicach, a podobno kilkanaście wozów precli zamówił u krakowskich piekarzy sam Władysław Jagiełło przed wyruszeniem pod Grunwald. 

Uważa się, że “pretzel” (albo inaczej - “bretzel”) to tradycyjny niemiecki precel. Stara legenda głosi, że ‘pretzel’ został wymyślony przez pewnego bawarskiego piekarza, któremu król nakazał upiec bułkę, przez którą można trzy razy zobaczyć słońce. Ciekawostką jest również to, iż w siedemnastowiecznej Austrii precel - symbolizujący szczęście - używany był podczas ceremonii zaślubin par królewskich jako dobra wróżba na przyszłość małżonków. 

Obecnie precle znane są na całym świecie, choć nieoficjalną ich kolebką niewątpliwie są Niemcy. Cóż jednak stoi na przeszkodzie wykonania ich samodzielnie w domu, zwłaszcza, iż nie jest to wcale trudne, a wszystkie potrzebne składniki macie zatem w domu.

Przepis na precle:

Składniki:
⦁ 2 kopiaste szkl mąki (sprawdzi się zarówno zwykła pszenna jak i chlebowa)
⦁ 1 łyżeczka drożdży suszonych
⦁ 3 łyżki cukru
⦁ 2 łyżki roztopionego masła
⦁ 1 szklanki ciepłego mleka
⦁ 1 łyżeczka soli

Do obgotowania precli:
⦁ 4-5 łyżek sody oczyszczonej
⦁ 2 szkl wody

Dodatkowo:
⦁ 1 jajko
⦁ dowolne posypki (mak, sezam, sól gruboziarnista)

Wykonanie:

Drożdże dodać do ciepłego (ale nie gorącego mleka) wraz z łyżką cukru i odstawić na chwilę do uaktywnienia. W tym czasie mąkę przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami, po czym dodać mleko i masło. Ciasto porządnie wyrobić na stolnicy aż będzie gładkie i elastyczne, nie klejące się do rąk (w razie potrzeby podsypać mąką). Wyrobione ciasto przełożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi objętość (ok. 1 - 2 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, piekarnik nastawić do nagrzania na 200C (bez termoobiegu) oraz wstawić do zagotowania garnek z wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. W czasie gdy woda się gotuje, ciasto podzielić na 6 części, z każdej zrolować wałek ciasta i formować w precle według instrukcji powyżej. Gotowe precle wrzucać ostrożnie na wrzącą wodę i gotować 30 sek. z każdej strony po czym układać na wysmarowanej olejem lub wyłożonej folią aluminiową (również posmarowaną olejem) blasze. Ułożone precle posmarować roztrzepanym jajkiem (dla koloru do jajka dodać możemy odrobinę śmietanki) i posypać solą gruboziarnistą, makiem lub sezamem. Piec w 200 C do zrumienienia (ok 12 minut).

https://totalbattle.com/pl/community/totalbattle/post/3014
https://pl.wikipedia.org/wiki/Precel
http://www.kuchennykredens.pl/komu-w-droge-temu-precle/

 

23 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Pieczarki! To jedne z najczęściej wykorzystywanych grzybów w naszej kuchni - wiedzieliście, że pośród innych krajów Europy to właśnie do Polski należy miano ich największego producenta?

Dawniej pieczarki uważane były za towar luksusowy, dostępny tylko dla bogatych. Najczęściej podawano je z drogimi i wykwintnymi specjałami oraz alkoholem. Obecnie pieczarki są łatwo dostępne dla każdego. Smaczne i zdrowe, nadają się do przyrządzenia wielu przekąsek i dań głównych.

Pierwszym krajem w Europie, w którym zaczęto hodować pieczarki była Francja. W kraju nad Loarą pieczarki zagościły w 1650 roku. Później, ze względu na swój smak i wielkie możliwości kulinarne trafiły do pozostałych europejskich krajów.

Najpopularniejsze odmiany pieczarek

Białe - dostępne w różnych wielkościach, są jednymi z najpopularniejszych pieczarek. Pasują do wielu dań – zup, mięs, zapiekanek, pizzy lub sosów.

Portobello – ich cechą charakterystyczną jest duży, płaski kapelusz, którego średnica dochodzi do 12 cm. Ten rodzaj pieczarek doskonale nadaje się do faszerowania lub panierowania.

Brązowe – charakteryzują się brązową skórką i intensywniejszym aromatem niż białe pieczarki. Idealnie pasują do sosów podawanych z mięsem i makaronem.

Zdrów jak pieczarka

Pieczarki to grzyby smaczne i zdrowe. W 91% składają się z wody. Są źródłem witamin z grupy B oraz zawierają cenne dla naszego organizmu witaminy PP, A, C, E i prowitaminę D. Te małe grzybki to skarbnica składników mineralnych takich jak potas, żelazo, miedź, fosfor, selen, wapń, magnez. 100 gramów pieczarek to 20% zalecanego dziennego spożycia selenu. Bogate w kwas foliowy, który zwiększa odporność organizmu oraz niskokaloryczne - 100 gramów pieczarek to niewiele ponad 30 kalorii! Charakteryzują się niską zawartością tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika - co ciekawe, w trzonkach znajduje się go najwięcej!

Pieczarki w kuchni


To jedne z najczęściej wykorzystywanych w kuchni grzybów. Pieczarki są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Można z nich wyczarować całe mnóstwo pysznych potraw – przystawek na zimno i ciepło, zup, sosów oraz dań głównych. Wspaniale smakują smażone, panierowane, grillowane, faszerowane lub marynowane. Są nieodłącznym składnikiem pierogów, krokietów, pizzy lub zapiekanek.

Do potraw, które zawierają pieczarki warto dodać rozmaryn, tymianek, cząber, czarny pieprz, majeranek, jałowiec. Przyprawy te ułatwiają trawienie i pomogą wydobyć ich smak i aromat.

Światowy Dzień Pieczarek, który przypada 22 kwietnia warto uczcić potrawami z tymi grzybami. 

Źródło:

https://gotujmy.pl/swiatowy-dzien-pieczarki,artykuly-smaczki-artykul,18778.html

22 kwietnia na całym świecie obchodzony jest Dzień Ziemi. Każdego roku do świętowania przyłącza się wiele placówek oświatowych, organizacji i stowarzyszeń ekologicznych.

Tegorocznym motywem przewodnim jest dzisiejszego święta jest hasło „Przywróć naszą Ziemię”. W porównaniu do poprzednich lat, wiele konferencji i akcji towarzyszących Dniu Ziemi - z powodu pandemii koronawirusa - musi przenieść się do świata wirtualnego.

Dzień Ziemi uznany został za święto globalne w 1990 roku, kiedy to zmobilizował 200 milionów ludzi w 141 państwach i otworzył drogę do Szczytu Ziemi ONZ w 1992 roku w Rio de Janeiro. Do dziś obchody te są bardzo dobrą okazją do promowania ekologicznych postaw, ale też uświadamiania o problemach, które wiążą się ze zmianą klimatu.

W poprzednich latach do akcji bardzo chętnie włączali się celebryci i ważne osobistości z całego świata. Lil Dicky stworzył z tej okazji singiel „Earth”, a do jego zrealizowania zaprosił najpopularniejsze gwiazdy muzyki pop. Zyski ze sprzedaży singla zasiliły konta organizacji, które związane są z ochroną środowiska.

https://www.youtube.com/watch?v=pvuN_WvF1to

Źródło: https://wiadomosci.gazeta.pl/

Początkowo to rzymskie święto obchodzono na cześć bogini Pales - opiekunki pasterzy i ich trzody. Było to święto ludowe, obchodzone na wsi, podczas którego myto wszystkie owce, co miało zapobiec zarazom nawiedzającym stada. W późniejszych czasach dzisiejsze święto przyjęło się w Rzymie jako urodziny miasta. Według legendy opowiadanej przez Marka Terencjusza Warrona miasto Rzym zostało założone przez Romulusa w dniu 21 kwietnia 753 p.n.e.

Każda dzielnica Rzymu przygotowywała własne obchody. Podczas nich rozpalano ogniska, do których wrzucano ofiary, tańczono wśród płomieni. Uroczystości kończyły się wielką ucztą na świeżym powietrzu. Podczas tych uroczystości nie wolno było składać krwawej ofiary. Westalki przygotowywały wtedy mieszaninę z krwi konia zabitego w ofierze Marsowi podczas jego świąt w czerwcu oraz z popiołów spalonego wcześniej jagnięcia. Następnie mieszały to razem z innymi ziołami i paliły. W tym dniu rano sprzątano stajnie, pokrapiano wodą źródlaną bydło i wieszano wieńce na drzwiach. W kuchniach rozkładano na ogień gałązki rozmarynu, oliwek lub drzewa laurowego. Jeśli bardzo trzaskały podczas palenia uważano to za dobry znak. Na ofiarę przygotowywano ciasto z prosa i mleko. Ludzie modlili się do bogini, aby ich błogosławiła i przebaczyła pasterzom winy. Proszono również o czystą i zdrową wodę, dobrą trawę oraz o odwrócenie od nich jakiejkolwiek zarazy lub choroby. Modlitwy powtarzano cztery razy, wypijano mleko zmieszane z winem i skakano przez palące się snopy słomy.

Źródło: pl.wikipedia.org

Międzynarodowy Dzień Wolnej Prasy został ustanowiony w 1991 roku przez Reporterów bez Granic, czyli organizację pozarządową zajmującą się monitorowaniem prawa do wolnej prasy i wolności wypowiedzi w mediach na całym świecie.

Organizację Reporterzy bez Granic (RSF) założyło w 1985 roku w Montpellier we Francji czterech dziennikarzy: Robert Ménard, Rémy Loury, Jacques Molénat i Émilien Jubineau. W ciągu kilku lat RSF przekształciło się w międzynarodową organizację z korespondentami w 150 krajach, a działanie organizacji koncentruje się na dwóch odrębnych sferach: na wsparciu materialnym i psychologicznym dla korespondentów wojennych i dziennikarzy wysyłanych w niebezpieczne rejony oraz na walce z cenzurą i prawodawstwem sankcjonującym cenzurę w Internecie.

Międzynarodowy Dzień Wolnej Prasy odnosi się bezpośrednio do artykułu 10 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. Mówi on, że „Każdy ma prawo do wolności wyrażania opinii. Prawo to obejmuje wolność posiadania poglądów oraz otrzymywania i przekazywania informacji i idei bez ingerencji władz publicznych i bez względu na granice państwowe".

Dzień ten przypomina o tym, że w XXI wieku nadal w wielu krajach sytuacja dziennikarzy jest trudna, a rzetelne wykonywanie tego zawodu wiąże się z narażeniem życia. Media są cenzurowane i poddawane naciskom politycznym oraz religijnym. Dziennikarze i fotoreporterzy są niejednokrotnie zastraszani, porywani, więzieni, a nawet giną, jeśli ich teksty dotyczą tematów tak niewygodnych jak konflikty wojenne, prawa człowieka, korupcja czy ekstremizm religijny.

Źródło: www.ekokalendarz.pl

Niektórym kojarzy się z odstraszaniem wampirów lub z nieprzyjemnym oddechem. Mimo specyficznej woni warto jednak przełamać się i wprowadzić go do codziennego menu. Czosnek pospolity to warzywo o naprawdę ciekawych właściwościach – wpływa na libido, a także wzmacnia wytrzymałość sportowców. 19 kwietnia obchodzimy jego święto.

Ludzie uprawiają czosnek od 5 tysięcy lat. Ta roślina o wyrazistym smaku jest nie tylko popularną przyprawą, ale ma cenne właściwości lecznicze, a nawet magiczne… Czosnek pospolity należy do rodziny amarylkowatych i jest bardzo rozpowszechniony na świecie. Istnieje około 260 gatunków tej rośliny, w samej tylko Polsce – 16. Rośnie on prawie we wszystkich strefach klimatycznych, głównie w  Hiszpanii, Turcji oraz w Indiach.

Czosnek pospolity ma naturalne antyoksydanty i to im zawdzięcza właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Warzywo działa jak antybiotyk. To w 60% woda oraz w 33% węglowodany. Charakterystyczny zapach oraz zdrowotne właściwości czosnku pospolitego pojawiające się po zmiażdżeniu czosnku zawdzięczamy przejściu alliiny w allicynę. Działanie allicyny jest ponoć na tyle silne, że wystarczają 3 minuty, by sok z czosnku zniszczył kolonię bakterii w warunkach in vitro. W czosnku znajdują się także olejki eteryczne. Właściwości zdrowotne są obecne dzięki zawartości flawonoidów, potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B i C.

Warzywo obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, a także poziom cukru we krwi. Jest odpowiednie w profilaktyce chorób serca, infekcji czy przeziębień. Koi bóle głowy, ułatwia zasypianie. Co ważne – czosnek trzeba spożywać z umiarem. Gdy zjemy go za dużo, możemy mieć problemy żołądkowe. Pamiętajmy także, że roślina rozrzedza krew i lepiej nie jeść jej zbyt wiele przed operacją.

Źródło: https://www.zywnosc.com.pl/

Dzień Grzybów to takie święto, które niesie same korzyści: daje okazję do spaceru, a zebrane grzyby będą po uprzednim przygotowaniu smakowitym obiadem.

Grzyby, używane zwykle w celach kulinarnych, od najdawniejszych czasów w różnych regionach świata wykorzystywane są w przemyśle winiarskim, piwowarskim, medycynie ludowej, konwencjonalnej, a także jako źródło barwników czy składnik perfum.

Poniżej kilka ciekawostek o grzybach:

  • Największy okaz grzyba, jaki do tej pory odnaleziono, to Rigidoporus ulmarius z Chin. Ma on 10 metrów wysokości, 80 cm szerokości i waży niemal pół tony. Olbrzym rośnie na spodzie przewróconego pnia drzewa, który dostarcza mu niezbędną ilość składników odżywczych oraz możliwość dalszego wzrostu. Naukowcy szacują, że może zawierać aż 450 mln zarodników, a jego wiek szacują  na około 20 lat.
  • Przy pomocy grzyba herbacianego przyrządzany jest napój o tajemniczej nazwie Kombucha. Kombucha silnie pobudza przemianę materii, oczyszcza także krew, przez co jest traktowana jako uniwersalny środek leczniczy. Działa wspomagająco w leczeniu zaburzeń łaknienia, w przypadkach utraty ostrości  widzenia, w chorobach stawów, nerek, wątroby i włosów. Terapia Kombuchą wspomaga także leczenie bezsenności, kamieni żółciowych, otyłości, zaparć, biegunki, hemoroidów, zapalenia stawów, wrzodów oraz zaćmy. 
  • Japońscy naukowcy dowiedli, że w społecznościach, w których dieta jest bogata w grzyby ryzyko zachorowania na raka jest minimalne. Co ciekawe ich spożywanie pomaga również osobom chorym.
  • W pieczarkach zawarty jest kwas pantotenowy, który pobudza reakcje obronne organizmu i zapobiega zmęczeniu, a także niacyna, fosfor, witaminy z grupy B i żelazo. Zawierają znikomą ilość tłuszczów, dzięki czemu można je do woli przyprawiać śmietaną lub masłem. W jednej szklance pokrojonych pieczarek znajduje się tylko 40 kcal.
  • Podobnie jak ludzie, dzięki słońcu grzyby produkują witaminę D. Jest to o tyle interesujące, że same w ogóle nie potrzebują jej do życia. Mimo tego, gdy mogą,  „wystawiają się” do słońca.
  • Często można spotkać się z opinią, że grzyby są absolutnie bez żadnych wartości odżywczych, a dodaje się je tylko dla smaku. Prawda jest jednak taka, że grzyby dostarczają do organizmu człowieka witaminę B12 i są jedynym jej źródłem, które nie jest pochodzenia zwierzęcego. Oprócz tego dobrze wpływają na odporność. Regularne spożywanie grzybów działa lepiej niż wiele zastrzyków przeciw grypie.
  • Trufle określane jako „białe złoto”, znane były już w czasach starożytnych. Fascynowały ludzi przez tysiące lat. Istnieją świadectwa, że obecne były w diecie ludów sumeryjskich, jak też za czasów patriarchy Jakuba (około 1700-1600 p. n. e.). Trufle są najdroższym produktem spożywczym świata. Popyt na nie jest ogromny, jednak ludziom wciąż nie udało się znaleźć skutecznej metody ich hodowli i uprawy. 
  • W Polsce występuje około 14 tysięcy gatunków grzybów, spośród których 4 tysiące to grzyby makroskopowe (wielkoowocnikowe), czyli te, które można zobaczyć gołym okiem. Pozostałe 8 tysięcy zobaczymy tylko pod mikroskopem (w 1 gramie gleby leśnej może być ich od kilku tysięcy do kilku milionów). Około 1100 gatunków to grzyby jadalne. Te, które lądują w naszym koszyku, to grzyby kapeluszowe.

Źródło: https://www.ogrodinfo.pl/, https://www.fakt.pl/

Sztuka towarzyszy nam praktycznie od samego początku cywilizacji ludzkiej, ale własne święto otrzymała stosunkowo niedawno, bo dopiero w 2011 roku z inicjatywy Międzynarodowego Stowarzyszenia Sztuk Plastycznych (IAA).

Data Światowego Dnia Sztuki została ustanowiona dla uczczenia jednego z największych artystów w dziejach ludzkości. Mowa tu oczywiście o Leonardo da Vincim - włoskim malarzu, rzeźbiarzu, wynalazcy, pisarzu, muzyku, filozofie epoki renesansu. To właśnie dzień jego urodzin - 15 kwietnia - jest oficjalnym świętem sztuki. 

Celem obchodów Dnia Sztuki jest promowanie sztuki i zwiększanie świadomości społeczeństwa międzynarodowego wobec dziedzin kultury i sztuki. Dzień Sztuki to święto, w trakcie którego sztuka niemal dosłownie wychodzi na ulice. W tym dniu na całym świecie odbywają się happeningi artystyczne, specjalne pokazy, wystawy malarskie, przedstawienia, wykłady i warsztaty. Sztuka to sposób na to, by zachwycić, wzruszyć, zrelaksować.

Jeśli jesteście ciekawi, co dzieje się z tej okazji w waszej miejscowości, to koniecznie zaglądajcie na strony internetowe urzędów gmin oraz do lokalnej prasy. Dziś możecie np. posłuchać koncertu Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Podkarpackiej o godzinie 19.00. na kanale Youtube:

https://www.youtube.com/c/FilharmoniaPodkarpackaRzeszow

Szczegóły znajdziecie na stronie: kulturapodkarpacka.pl

Źródła: kiedyjest.eska.pl, bimkal.pl, kalbi.pl,

Te bardzo przyjazne i mądre ssaki obchodzą dzisiaj swoje święto.

Delfiny to niezwykłe wodne ssaki. Uważane są za najbardziej przyjazne i inteligentne wśród waleni. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tych sympatycznych zwierzętach? Z okazji Dnia Delfina poznaj kilka niezwykłych faktów na ich temat. 

Delfiny, podobnie jak większość ludzi, żyją w stadach, w których obowiązuje swoista hierarchia, nawet jeśli w grupie znajduje się kilkanaście osobników. Ich życie, które trwa od 7 do 21 lat, w dużej mierze polega na podróży i to w naprawdę dalekie rejony. Delfiny śpią, unosząc się w wodzie na głębokości około 50 cm, przy czym muszą wydobywać się na powierzchnię co 30 sekund, aby zaczerpnąć powietrza. Nie budzą się podczas tej czynności. Często polują z rekinami. Unikają ataków z ich strony dzięki temu, że tworzą duże społeczności. Ich naturalnym wrogiem są zaś orki. Jedzą ryby i skorupiaki. 

Wolność delfinów w niektórych częściach świata jest usankcjonowana prawnie - tak jest choćby w Indiach. Ssaki te są przyjaźnie nastawione do człowieka, a niekiedy nawet mu pomagają. Delfiny służyły choćby w amerykańskiej marynarce wojennej. 

To jednak nie wszystkie ciekawostki na temat tych niezwykłych zwierząt. Poznaj pięć najbardziej zaskakujących faktów. 

  • Podczas snu, ich jedno oko pozostaje otwarte, aby cały czas wypatrywać zagrożenia i pilnować, żeby nie oddalić się od grupy
  • Potrafią odróżniać swoje imiona. Mają niepowtarzalne i charakterystyczne dla siebie gwizdy. Delfiny potrafią się ich uczyć i przywoływać do siebie konkretnego osobnika
  • Mają dwa żołądki – jeden z nich przeznaczony jest do przechowywania pożywienia, podczas gdy drugi służy do trawienia
  • Delfiny zamieszkują cały świat. 36 gatunków żyje w najróżniejszych środowiskach. Świetnie odnajdują się zarówno w słonych, jak i słodkich wodach, w temperaturach od 0 do nawet 30 stopni
  • Są bardzo inteligentne. Mają rozwiniętą samoświadomość, potrafią myśleć w sposób logiczny i wyciągać wnioski. Naukowcy wierzą, że są najinteligentniejszymi zwierzętami po człowieku.

Według współczynnika encefalizacji inteligencja delfina wynosi 4–5 i jest wyższa niż u szympansa (dla porównania inteligencja według tego kryterium dla człowieka wynosi 7, a szympansa 2,5). 

Źródło: https://dziendobry.tvn.pl/

Scrabble - gra wymyślona w 1931 roku przez Alfreda Moshera Buttsa - jest tak popularna, że 13 kwietnia, czyli dzień urodzin jej wynalazcy, ustanowiono Światowym Dniem Scrabble.

Początki tej popularnej gry nie były jednak łatwe. Wszystko zaczęło się od Wielkiego Kryzysu, który dotknął amerykańską gospodarkę w 1929 roku. Bezrobotny, trzydziestodwuletni architekt postanowił zrewolucjonizować rynek gier planszowych. Połączył więc elementy gier losowych, klasycznych anagramów oraz krzyżówek i stworzył grę, która w pierwszej wersji nazywała się Lexiko, następnie Criss Cross Words. Niestety, gra nie zdobyła serc wytwórni gier planszowych, które uznały ją za zbyt nudną. W 1948 roku, biznesman James Brunot będący wielkim fanem gier planszowych, skontaktował się z Buttsem i zaproponował pomoc w ulepszeniu jego wynalazku. Panowie wspólnie uprościli reguły, dodali na planszy nowe pola i zmienili nazwę gry na „Scrabble”. Przez następne dwa lata Brunot wraz z kilkunastoosobową ekipą wyprodukował w starej szkole zaadaptowanej na warsztat 2400 zestawów Scrabble, na których nie tylko nie zarobił, ale stracił 450 dolarów. Mimo to, gra zyskiwała sobie coraz większe grono fanów.

Jej wpłynięciu na szerokie wody światowej dziś rozgrywki pomógł przypadek. Legenda głosi, że Jack Strauss, dyrektor jednego z najbardziej znanych domów towarowych Macy’s, podczas wakacji w 1952 roku grał z rodziną w grę, która go zachwyciła. Po powrocie z urlopu stwierdził z zaskoczeniem, że Scrabble nie jest dystrybuowana w jego sklepach. Wtedy też zdecydował o złożeniu u producentów ogromnego zamówienia.

Oprócz Scrabble Originals powstało wiele różnych wersji gry. Scrabble świetnie rozwijają umiejętności lingwistyczne oraz kreatywność. Nie ma dziś chyba osoby, która nie wie czym są Scrabble.  Pomagają rozkręcać domówki, towarzyszą nam wieczorami czy na wyjazdach.

Dziś koniecznie świętuj ten dzień grając oczywiście w scrabble:-)

Źródło: qlturka.pl

Dzisiaj słodkie święto - Dzień Czekolady. Początków tej uwielbianej kakaowej przekąski należy szukać w Ameryce Łacińskiej. Tam też, już ok. 4000 lat temu, wytwarzano napoje z ziaren kakaowca. Stosowano je w trakcie ceremonii religijnych oraz jako lekarstwo. Ziarna, z których produkuje się czekoladę, trafiły do Europy za pośrednictwem pierwszych podróżników z Hiszpanii. Mniej więcej w połowie XVI w., pierwowzory pitnej czekolady robiły się coraz bardziej popularne na Starym Kontynencie. I chociaż mogli sobie na nią pozwolić jedynie najbogatsi i duchowni, to coraz szybciej zyskiwała sławę we wszystkich państwach ówczesnej Europy. Od tamtej pory po czasy obecne, zaczęto wytwarzać wielorakie wzory, różnokolorowe odmiany tej słodkiej przekąski i dodawać do niej m.in. rodzynki, orzechy i bakalie, które zastygały w czekoladowej masie. Ciekawe, że roczna konsumpcja czekolady i wyrobów cukierniczych z czekolady wciąż rośnie: w 2014 przekroczyła 7 milionów ton, a obecnie to około 7,7 miliona ton, a rynek czekolady był wart 103 miliardy dolarów i jego wartość szybko rośnie.

Z badań wynika, że w czekoladzie możemy znaleźć nawet kilkaset substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, m.in. żelazo, magnez, potas, błonnik czy antyoksydanty. W czekoladzie mlecznej i białej znajdziemy również większą ilość wapnia. Za najzdrowszą odmianę jest uważana czekolada gorzka. Ten smakołyk ma doskonały wpływ na nasz nastrój, samopoczucie i myślenie – działa energetyzująco i pomaga w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania na węglowodany np. podczas intensywnego biegu czy w trakcie górskiej wędrówki. Innymi słowy – czekolada jest dobra na wszystko!

Warto pamiętać, że nie każda czekolada jest dla nas tak zdrowa. Im więcej kakao w czekoladzie tym lepsza dla naszego organizmu, a im więcej cukru i innych dodatków tym bardziej sprzyja otyłości i cukrzycy.

Źródło:

https://www.ekokalendarz.pl/kategoria/swieta/swiatowy-dzien-czekolady/

https://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/7-lipca-to-swiatowy-dzien-czekolady,173266.html